36 van 2555 – Verrast door voorspelbaarheid

7factsinthisworldVanavond was ik op Facebook waar ik op een post stuitte met een aardig grapje. Ik las (zie het plaatje hiernaast) het eerste punt en dacht: “Ja, hé, hé!”. Na het lezen van punt 2 dacht ik: “Nogal wiedes!”. Na het lezen van punt 3 ging ik het gelijk uitproberen. Ik deed het, lachte en klikte gelijk op de ‘deel’ knop.

Toen las ik punt 4 en moest weer lachen, zo waar! Punt 5 heb ik niet uitgeprobeerd dus beschouwde ik als niet van toepassing op mijzelf. Punt 6 klopt ook, ik glimlach nog steeds, ik voel mij alleen niet gefopt, het is voor mij een voorspelbare reactie en het feit dat dit de reactie omschrijft vind ik grappig.

Punt 7 is ook niet van toepassing op mijzelf omdat ik dit niet heb gedeeld uit wraak, ik heb geen wraak nodig, ik voelde mij immers niet gefopt of betrapt.

Vervolgens ging ik naar de reacties kijken waarbij ik kon vaststellen dat al bij een paar mensen je verschillende reacties kunt waarnemen. Ik keek er van op toen iemand aangaf het niet gedeeld te hebben omdat het geen ‘grap’ is die je iemand anders aan wilt doen in het licht van wraak. Anderen zien het vooral als een leuke grap.

Voor mij is het een leuke confrontatie met mijzelf geweest. En inderdaad kon ik niet anders dan bevestigen dat het iets is wat bij de meeste lezers een voorspelbare reactie zal teweegbrengen. Dat geeft aan dat we allemaal min of meer op dezelfde manier geprogrammeerd zijn en het is een mooie manier op vast te stellen dat het ook echt zo is.

De manier waarmee we dan omgaan met de reacties op wat we hier lezen is iets wat rechtstreeks te maken heeft met onze zelf-oprechtheid. Als we accepteren dat we gefopt zijn dan zijn we eerlijk naar onszelf en kunnen we ook iets doen met het feit dat we gefopt zijn. Bij het hebben van reacties zoals op deze tekst kan ons verrassen omdat we ergens niet willen toegeven dat we voorgeprogrammeerd zijn en dat onze reactie dus voorspelbaar is. Wij willen immers uniek en speciaal zijn. Het hebben van een voorspelbare reactie ondermijnt onze drang tot het anders, meer/minder, slimmer/dommer, etc. dan anderen te zijn en drukt ons in feite met de neus op het feit dat we ons separeren van ons echte zelf, zover zelfs dat we niet in staat zijn om te zien wanneer een reactie echt onze eigen reactie is en deze volledig als eigen te beschouwen en daar de volledige verantwoordelijkheid over willen dragen.

Probleem

Als ik een tekst lees dan kan ik daar op een bepaalde manier op reageren. Mijn reactie wordt mede bepaald door wat ik mijzelf toesta te accepteren als reactie. Dat staat boven een reactie in zelf-oprechtheid als de spontane reactie door mij wordt gezien als iets wat niet aanvaardbaar is volgens mijn normen en waarden in relatie met het beeld dat ik naar de buitenwereld wil neerzetten.

Oplossing

Als ik een reactie heb na het lezen van een bepaalde tekst kijk ik in het moment naar mijn reactie om deze goed waar te nemen en te voorkomen dat mijn geest snel met ‘corrigerende’ maatregelen of argumenten die eerste reactie wegdrukt. Vervolgens kijk ik in zelf-oprechtheid naar mijn reactie en stel vast of ik hiervan kan leren om zo mijn proces van mijzelf stabiliseren kan ondersteunen.

Beloning

Door elke reactie te accepteren die ik heb op het lezen van een tekst, en dan met name voorspelbare reacties of reacties die ik eigenlijk niet wilde hebben, kan ik in zelf-oprechtheid naar mijn echte reactie kijken en gebruiken om te bepalen of het een punt betreft wat ik voor mijzelf verder moet gaan uitwerken zodat een volgende keer de reactie niet meer iets is wat mij zomaar overkomt en mij daarom mogelijk verrast maar mijn eigen reactie is waar ik volledig achter kan staan.

 

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om in een spontane reactie een tekst te delen zonder deze eerst in zijn geheel gelezen te hebben waarmee ik niet in staat was om te overzien wat ik op dat moment aan het delen was.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om bij het lezen van de reacties in Facebook opinies te vormen over deze reacties en over diegene die de reacties hadden geplaatst.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om in eerste instantie naar de reacties van anderen te willen kijken om zo mijn eigen reactie niet onmiddellijk onder ogen te hoeven zien.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om mijn reactie als een lachertje af te doen en als niet belangrijk te bestempelen terwijl ik eigenlijk wel weet dat het wel belangrijk is om mijn reactie te aanschouwen en te accepteren als mijn reactie waarover ik mijn volledige verantwoordelijkheid draag.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om mij opgelucht te voelen na te hebben vastgesteld dat ik niet de enige ben die op die manier heeft gereageerd, waarmee ik de ‘belachelijkheid’ en het ongemak dat ik voelde bij het hebben van de reactie niet geheel mijzelf hoefde aan te rekenen maar kon ‘delen’ met anderen waardoor ik mijn verantwoordelijkheid toch iets kon afschuiven met als argument dat ik niet de enige was die zo’n reactie had.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om mijn in eerste instantie als gevrijwaard te zien van schaamte over mijn reactie en mijn actie (het uitsteken van mijn tong) en dat nog eens versterkt te ervaren na het lezen van andermans reacties zonder mij te beseffen dat dit alleen maar kan als ik mijn eigen reactie bagatelliseer.

Ik vergeef mijzelf dat ik heb geaccepteerd en toegestaan om de reacties van anderen te zien als afleiding van het aangaan van de reacties/gevolgen op mijn eigen reactie.

Ik ga met mijzelf de verbintenis aan om bij het hebben van een voorspelbare reactie hierover geen schaamte te hebben maar de reactie en de consequenties daarvan in zelf-oprechtheid te aanschouwen en daar, waar nodig, actie op te nemen in het kader van mijzelf te stabiliseren en in het proces om mijzelf bewust te maken van alles wat ik doe in het fysieke waardoor ik altijd mijn verantwoordelijkheden kan nemen voor alles wat ik doe, zeg en denk om zo bij te dragen aan een wereld die beter is voor een ieder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s